Ugrás a fő tartalomra
Vissza a hírekhez

Nobel-díjas közgazdásszal indított közös kutatást a Corvinus

2024-06-27 10:55:00

A termékenység csökkenésének gazdasági-társadalmi vetületeit vizsgáló kétéves közös kutatási projekt indult június elején a Chicagói Egyetem és a Corvinus együttműködésében a Nobel-díjas közgazdász professzor, James J. Heckman vezetésével.
Budapesti Corvinus Egyetem

Mára globális jelenséggé vált a termékenység csökkenése, amely szinte minden országot érint. Sok szó esik róla mind a médiában, mind a tudományos körökben, de a szokásos gazdasági érvelések ennél a jelenségnél csődöt mondanak, és egyelőre nem találtak rá új, átfogó magyarázatot.  

A Chicagói Egyetem és a Corvinus család, termékenység és emberi fejlődés témakörében indított közös kutatásának célja, hogy adatelemzésekkel, a kutatási eredmények megosztásával, továbbgondolásával felmérjék nemcsak a termékenység csökkenésének okait és következményeit, de a termékenységnövelést célzó intézkedések hatékonyságát is.  

A partnerségben az amerikai egyetemről a Nobel-emlékdíjas professzor, James J. Heckman által vezetett, az emberi fejlődés közgazdaságtanával foglalkozó kutatóközpont (Center for the Economics of Human Development – CEHD) vesz részt, magyar részről a Corvinus egyetem Corvinus Institute for Advanced Studies (CIAS) kutatóközpontja. 

Nagy várakozással nézek a szakmai együttműködés elé, amelynek alapjairól a tavalyi Budapesti Demográfiai Csúcs konferencia idején, személyes találkozókon kezdtünk egyeztetni. A Corvinus Egyetemet elhivatott szakmai partnernek ismertem meg. Meggyőződésem, hogy a magyar kutatókkal közös munka nemzetközileg értékes új eredményeket hoz majd ennek a komplex területnek a jobb megismerésére.

mondta James J. Heckman professzor. 

A Chicagói Egyetemmel indított közös projektünk kiemelkedő eleme az egyre inkább bővülő nemzetközi tudományos kapcsolatainknak, amelyek Hongkongtól a Princetonig érnek. Jól fémjelzi a Corvinus globális beágyazottságát, a Corvinus iránt megnyilvánuló akadémiai bizalmat. Kívánom, hogy kutatóink számára inspiráló legyen az a prominens nemzetközi közeg, amit ez az amerikai partnerség kínál.

– mondta Szántó Zoltán Oszkár, a Corvinus CIAS dékánja, a kutatóközpont vezetője.  

A közös munka első lépéseként június 7-én, a Corvinus egyetemen webináriumot tartottak a témában, amelyre a világ minden tájáról hívtak egyetemi kutatókat. A szakmai eseményt James J. Heckman vezette, akinek kifejezett kérésére magyar kutatók tartottak előadásokat nemzetközi társszerzőket bevonó munkáikról.  

Gál Róbert Iván, a CIAS Család, Háztartás és Gazdaság Kutatóközpontjának vezetője, a Corvinus egyetemi docense azt mutatta be alapos és innovatív elemzésük alapján, mennyivel jár rosszabbul egy európai szülő egy gyerektelenhez képest, míg Spéder Zsolt, a Pécsi Tudományegyetem demográfus professzora és a KSH Népességtudományi Kutatóintézet tudományos tanácsadója azt a friss publikációjukat ismertette, amely a magyar családpolitikák elmúlt harminc évben betöltött szerepét értékeli a szülővé válásban. Mindkét előadást intenzív diszkusszió követte, ahol Heckman professzor javaslatára körvonalazták a következő két év kutatási irányait. 

A workshopot továbbiak követik majd, a következő, nyár közepi (július 10.) esemény helyszíne – kölcsönösségi alapon – ezúttal a Chicagói Egyetem lesz, házigazdája pedig James J. Heckman, aki 2000-ben nyert el megosztott közgazdaságtudományi Nobel-emlékdíjat az egyének és háztartások viselkedését felmérő statisztikák fejlesztéséért. 

Fotó: James J. Heckman – LinkedIn, Szántó Zoltán Oszkár – Budapesti Corvinus Egyetem 

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.06.30. - 08:54:28