Ugrás a fő tartalomra
Vissza a hírekhez

“Once a CEMSie, always a CEMSie!” – Hasznos infók és élménybeszámoló a CEMS-ről

2024-06-11 11:36:00

Hadházy Adél az angol nyelvű vezetés és szervezés mesterszakon végzi tanulmányait. A képzés különlegessége, hogy a felvételt nyert hallgatók egy időben a CEMS programba is bekerülnek. Hogy mit érdemes tudni a programról, azt a 2023/2024-es tanév tavaszi szemeszterének magyarországi CEMS Club elnöke osztotta meg velünk.
Budapesti Corvinus Egyetem

 

A CEMS-ről 

 

A CEMS egy mesterszakos hallgatók számára elérhető kettősdiploma-program. 2022 óta az angol nyelvű vezetés és szervezés mesterszakon külön jelentkezéshez sem kötött a részvétel, minden hallgató automatikusan a programban tanulhat. A képzés úgy épül fel, hogy a hallgatók első évben a Corvinuson, itthon végzik el a kötelező és választott tárgyaikat, a második évben pedig a CEMS program általánosan meghatározott feltételeit kell teljesíteniük. Ez többek között 66 kredit megszerzését jelenti, ami ezen a szakon az eredeti képzésbe építve végezhető el. Más mesterképzések esetén a kreditek a képzésen kívül teljesítendőek, de egy részük befogadtatható a Corvinus mester szakra, amennyiben illeszkedik a követelményekhez. A második évben a hallgatók kiválaszthatják, hogy az őszi vagy a tavaszi félévet szeretnék a külföldi partnerintézményben tölteni. A 32 partnerintézmény lehetővé teszi, hogy szinte bármelyik európai, vagy akár Európán kívüli országba jelentkezhessenek a hallgatók, azonban minden országban csak egy egyetemen érhető el a CEMS képzés, így ebben Magyarországon egyedülálló az intézményünk.  

A CEMS továbbá több mint 70 céggel áll partneri kapcsolatban, amik segítségével a hallgatók piacképes tudást szerezhetnek. A célország kiválasztásánál lehetőség nyílik egy 15 egyetemből álló rangsort készíteni, így biztosan olyan helyre kerülnek a diákok, amit előzetesen megjelöltek.  

 

Élmények 

 

Adél korábban nyaralás céljából fedezte fel Dublint, a várost pedig rögtön a szívébe zárta. A jelentkezésnél fő szempontként azt határozta meg, hogy angol nyelvterületen szeretné eltölteni a külföldi félévet, így esett a választása végül Dublinra. Szerencsére be is került a vágyott egyetemre, a UCD Michael Smurfit Graduate Business School-ra, ahova a pontszámok alapján maximum egy-két hallgató juthat be.  

 

A képzést 15 szaktársával kezdte meg a Corvinus Egyetemen, akikkel nagyon jó közösséget alkottak. Azonban nem csupán az egyetemi társaság volt különleges számára, hanem a CEMS program tagjaival is szoros kötelékeket alakított ki. A CEMS Club diákszervezet minden érintett országban megtalálható, így Budapesten is. Lényege, hogy összekösse a programban részt vevő fiatalokat különböző események és programok segítségével. A diákszervezetbe automatikus a felvétel, de emellett lehet különböző posztokat vállalni,  akár az elnöki pozíciót is megpályázni a boardban. Adél itthon a CEMS Club Budapest marketing csapat tagjaként kezdte belsős karrierjét, majd a CEMS Club Dublin marketing csapat vezetőjeként tevékenykedett, jelenleg pedig már a hazai CEMS Club elnöke a tavaszi félévben.  

 

Az interjú során Adél szerette volna kiemelni, hogy a CEMS nemcsak egy program, hanem egy életérzés. A tagok a világ bármely pontjáról kapcsolódhatnak egymáshoz és életre szóló barátságokat, szakmai kapcsolatokat alakíthatnak ki. Mindig lesz egy közös téma, és szinte minden résztvevővel lehet találni egy közös ismerőst. Adélt ez hozta össze három különleges barátjával, akikkel nagyon szoros kapcsolatot alakítottak ki. Egy esetoldós kurzuson találkoztak először, ahol csapattársak voltak. Az együttműködés eredményeképp az oktató őket választotta ki, hogy részt vegyenek egy kanadai esetversenyen, amit meg is nyertek. Azonban előtte felkészülésként részt vettek az amerikai Cornell Egyetem esetversenyén, ahol 127 csapatból történelmi sikert aratva első európai csapatként hozták el az első helyet. Erről korábban itt számoltunk be. Adél szerint a sikereikhez nagyban hozzájárult, hogy mindannyian a CEMS program tagjai. Nyitottságuk, holisztikus látásmódjuk és természetesen a kiemelkedő együttműködő készségük mind előnyt jelentett számukra a megmérettetések során, amiken többször négy különböző országból bejelentkezve vettek részt.  

 

Tanácsok 

 

Annak, aki bekerül a kettősdiploma-programba, számos új kihívással kell szembenéznie. Azonban ezek a kihívások mind építik a hallgatókat, akik életre szóló élményekkel és tapasztalatokkal érkezhetnek haza. Adél azt ajánlja, hogy a felvételt követően mindenki keresse fel a CEMS Club eseményeit, legyen aktív tag és tájékozódjon a lehetőségekről. Esetleg vállaljon valamilyen posztot, például board tagságot, ami segít a kezdeti kapcsolatok kialakításában a partneregyetemen is. A szakmai események nem csupán a fejlődés lehetőségét kínálják, hanem remekül használhatóak networkingre is, így érdemes minél többen részt venni.  

 

Hasznos információ továbbá, hogy a CEMS diploma megszerzéséhez egy két hónapos szakmai gyakorlatot kell teljesíteni külföldön, ami újabb lehetőséget biztosít a hallgató számára, hogy nemzetközi környezetben fejlődjön. Illetve az anyanyelven és az angol nyelven felül további egy nyelvből szükséges alapszintű nyelvtudás.  

 

Bár Adél hosszú távon Magyarországon képzeli el a jövőjét, úgy érzi, hogy a külföldön szerzett tapasztalatai nagyban hozzájárulnak későbbi sikereihez. Szerinte élete legjobb döntését hozta meg azzal, hogy részt vett a CEMS képzésen.  

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.06.30. - 13:20:51