Ugrás a fő tartalomra
Vissza a hírekhez

Rangos életműdíj és emléktábla egyetemünk professzorainak

2023-04-06 11:04:27

Az MTA Gazdálkodástudományi Bizottsága március 29-i ünnepi ülésén Cursus Vitae Aureus - Arany Életmű Díjat vehetett át Chikán Attila professor és rector emeritus. Az eseményen avatták fel az Atrium Memoriae Aeternae (Örök Emlékezet Csarnoka) emléktáblát, amelyen a Corvinus egykori meghatározó professzorai is helyet kaptak.

A Magyar Tudományos Akadémia Gazdálkodástudományi Bizottsága díjátadó ünnepséget szervezett a Cursus Vitae Aureus (Arany Életmű Díj) és a posztumusz elismerést jelentő Atrium Memoriae Aeternea (Örök Emlékezet Csarnoka) kategóriákban. A díjak odaítéléséről a hazai gazdálkodástudományi közösség elismert tagjaiból álló grémium dönt, melyeket Barakonyi Károly, illetve Rekettye Gábor professzorok vezetnek. Mindkét díj olyan szakmai életutat és teljesítményt ismer el, mely a saját egyetemen, oktatási és kutatási műhelyen túlmutató, a teljes magyar gazdálkodás és menedzsment szakmára kiható súlyú, jelentőségű. 

Az Arany életmű díj 2022-es kitüntetettjeinek egyike, Chikán Attilát, Egyetemünk korábbi rektora. Chikán Attila az Operáció és Döntés Intézet professzor emeritusa, a Rajk Szakkollégium és a Versenyképesség Kutatóközpont alapító igazgatója. Munkásságának kiemelt pillére a Vállalatgazdaságtan tárgy, illetve a köré szerveződő műhely, későbbiekben Tanszék és Intézet. 

Az Atrium Memoriae Aeternea posztumusz elismerés ezen akadémiai ciklusban érdemesült halhatatlanjai között több, Egyetemünk szellemiségét még ma is meghatározó professzora szerepel.   

Kindler József 1986-ban csatlakozott a frissen alakult Vállalatgazdaságtan Tanszékhez és indított el oktatási és kutatási programokat a döntéselmélet és az alternatív közgazdaságtan területein. Munkája alapvetően járult hozzá a mai Döntéselmélet Tanszék létrejöttéhez és szakmai profiljának kialakulásához. Professzor úr 1995-től haláláig a Környezetgazdaságtani és Technológiai Tanszék megbecsült tagja volt. 

Máriás Antal 1968-ban csatlakozott Egyetemünk jogelődjéhez és hosszú távon irányadó vezetője volt a mai Vezetéstudományi Intézet elődjének az Ipari Üzemszervezési, később Vezetés és Szervezés Tanszéknek. 

Marosi Miklós egyetemi tanár, 1968 és 1992 között kapcsolódott be az előzőleg említett tanszék munkájába, és ott az iparszervezés, -irányítás és -vezetés (köztük a távol-keleti vállalati menedzsment) kérdéseivel foglalkozott. 

A laudációk a nevekre kattintva olvashatóak el.  

Az MTA díjalapító közössége a Kovács Erzsébet és Zoltán Győző művész házaspár által megalkotott Emléktáblán folyamatosan jegyzi a posztumusz díjazottakat.  Az emléktáblát évenként más-más hazai egyetem fogadja be, 2026-ban a Budapesti Corvinus Egyetem. 

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.07.03. - 05:54:46