Ugrás a fő tartalomra
Vissza a hírekhez

Olyan sokan még sohasem hivatkoztak a Society and Economy-ra, mint 2022-ben 

2023-05-05 14:15:51

A legrégibb angol nyelvű tudományos folyóiratunk 2010-ben újult meg jelentősen, azóta főleg a kelet- és közép-kelet-európai régió társadalmi és gazdasági kérdéseivel foglalkozik. Az idén 44 éves lap főszerkesztőjével beszélgettünk a jelenről és a közeljövő terveiről.

44 éve, 1979-ben jelent meg a Society and Economy első száma, ez az egyetem legrégebbi angol nyelvű tudományos folyóirata. Évente 4 száma jelenik meg, 2002 óta az Akadémiai Kiadó gondozásában. Sokáig Társadalom és Gazdaság címen egy magyar nyelvű párja is megjelent, ám ez időközben megszűnt.  

Szent-Iványi Balázs 2010 óta vesz részt a folyóirat munkájában, kezdetben szerkesztőségi titkárként, majd 2019 óta ő a Society and Economy főszerkesztője. 2010-ben a lap egy nagyobb profilváltáson is átesett: „korábban nagyon tág volt a lap fókusza, emiatt a tudományos szakma sem tudta jól beazonosítani. Ezért szűkítettük aztán a közép- és közép-kelet-európai régióra a befogadható tanulmányok és könyvismertetők körét” – mondja a főszerkesztő.  

Ez nem jelenti azt, hogy kizárólag régiós társadalmi és gazdasági kérdésekkel foglalkoznak, de a beküldött tanulmány témájának erős relevanciája kell legyen a közép-európai és közép-kelet-európai régióra nézve.  Ez a szűkítés azért is hasznos, mert mióta a folyóirat szerepel a Scopus adatbázisban, a világ minden pontjáról nagyon változatos témákban kapnak cikkeket. „Adott esetben Etiópia adósságáról is megjelentetünk tanulmányt a folyóiratban, ha annak van kapcsolódása a régiónkhoz”– teszi hozzá Szent-Iványi Balázs.  

A közeljövő célja, hogy Q2-es Scopus besorolást, valamint impaktfaktort szerezzen a folyóirat. Ehhez a főszerkesztő szerint biztatóak a trendek, különösen a május elején megjelent legújabb Scopus rangsorok fényében, ahol a folyóirat több kategóriában is javított a helyezésén. A folyóiratban megjelent cikkekre való hivatkozások számát tekintve pedig 2022 egyenesen rekordév volt (ld. az adatokat a cikk végén). A besorolás javulása jelentősen bővítené a Society and Economyban való publikáció iránt érdeklődő szerzői kört. Jelenleg elsősorban corvinusos kutatók, más magyar egyetemek kutatói és a szomszédos országok kutatói publikálnak a folyóiratban.  

Az elmúlt években több tematikus számot is megjelentettek, Szent-Iványi Balázs az Innovatív egyetemek és digitális átalakulás, illetve a Változó üzleti modellek a sportban tematikus különszámokra a legbüszkébb az utóbbi időszakból. A jövőben tovább szeretnének majd kísérletezni hasonló különszámok megjelentetésével.   

Előrébb a Scopus-rangsorban  

A Society and Economy in Central and Eastern Europe című folyóiratunk a Scopus május 2-án megjelent legújabb kiadásának adatai szerint minden tudományágban feljebb lépett a rangsorban, és most már szinte mindegyikben stabilan a Q3 besorolásban szerepel.  Az Akadémiai Kiadó által megjelentetett folyóiratban publikált tanulmányokra 2022-ben 72 hivatkozás érkezett – ez nem csak az előző évi 41-hez képest emelkedett, de egyben rekordot is jelent a folyóirat történetében.  A folyóirat H-indexe (a legalább ennyi idézéssel rendelkező publikációk száma) 15-re nőtt. További részletek itt érhetők el. A lap szívesen fogadja a kollégák dolgozatait és tematikus számjavaslatait. A részletekért kattintson ide.  

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.07.21. - 03:24:15