Ugrás a fő tartalomra
Vissza a hírekhez

Szakdolgozatírás? Ezeket érdemes tudnod.

2022-01-31 12:16:34

Hamarosan aktuálisak lesznek a szakdolgozattal kapcsolatos határidők, így összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat.

Az egyes szakokon elfogadott szakdolgozattípusokat a szak tanterve tartalmazza. Az oktatók, átfogó jelleggel pedig a szakfelelős feladata, hogy tájékoztassanak a dolgozat tartalmi és formai követelményeiről, de a vonatkozó szabályokat a Tanulmányi és vizsgaszabályzat 3. számú mellékletében találod meg.  

Jó, ha tudod! 

  • Ha magyar nyelvű képzésen tanulsz, angolul is elkészítheted a szakdolgozatodat, de ha angol vagy német nyelvű szakon, illetve specializáción tanulsz, akkor csak a képzés nyelvén írhatod meg dolgozatot. 
  • Arra is van lehetőséged, hogy több hallgatótársaddal közösen írjatok szakdolgozatot, azonban ebben az esetben külön szabályok vonatkoznak a folyamatra. 

Témaválasztás 

A szakdolgozatod témájának illeszkednie kell az adott szak képzési és kimeneti követelményeihez.  

A szakdolgozati témalistát az intézetek/tanszékek teszik elérhetővé. A szakdolgozati témaválasztás teljes egészében a Neptun rendszeren keresztül zajlik. A szakfelelős vagy specializációvezető itt fog tájékoztatni a témajavaslatokról, valamint itt jelez vissza 15 napon belül, hogy elfogadja-e a témaválasztási kérelmedet.  Ha nem találtál megfelelő konzulenst, a szakfelelős vagy specializációvezető fog kijelölni számodra egyet.  

A szakfelelős vagy specializációvezető engedélyezheti egyéni téma választását, és arra is van lehetőséged, hogy menet közben változtass azon, vagy akár a konzulensed személyén, de mindenképpen egyeztess a kérvény beadása előtt az illetékesekkel.  

Jó, ha tudod! 

  • Számos képzésen kötött témájú kutatócsoportokba is csatlakozhatsz, amely úgy segít neked, hogy a folytonosságból eredően több információ és tapasztalat áll rendelkezésre.  
  • A szakdolgozatod nem titkosítható, s bár vannak lehetőségek a nyilvánosság bizonyos mértékű korlátozására és az abban szereplő adatok védelmére, sok esetben a cégek, akikről esetleg írnál, végül nem járulnak hozzá ahhoz, hogy elegendő adatot biztosítsanak számodra a dolgozatod megírásához.  
  • TDK-dolgozatot is leadhatsz szakdolgozatként. Ennek elkészítése során nagyobb a témaválasztási szabadság.  Bizonyos helyezés elérése esetén jeles jeggyel fogadtathatod el szakdolgozatként. Ha már van egy számodra is érdekes témád, akkor mindenképpen javasoljuk, hogy készítsd belőle TDK-dolgozatot, hiszen legrosszabb esetben is kapsz egy alapos visszajelzést a munkádról. 

A szakdolgozat elkészítése 

A szakdolgozatot témavezetői (konzulensi) koordinálás mellett kell elkészítened. Ezt szervezett keretek között a Szakszeminárium tantárgy(ak) elvégzése során teheted meg. Bizonyos szakok esetében csak egy, máshol pedig kettő szakszemináriumi kurzus szerepel az operatív tantervben. 

Fontos, hogy a témavezetődnek kötelessége a szakszemináriumi tárgyak felvételének féléveiben minimum három konzultációs lehetőséget biztosítania. Ezeken kötelező megjelenned, amennyiben aláírással szeretnéd teljesíteni a tárgya(ka)t. Fontos továbbá az is, hogy a szakdolgozatod elkészítését mindig a konzulenseddel egyeztetett ütemezés szerint teljesítsd, hiszen a leadás előtt a konzulensnek alá kell írnia a szakdolgozatodat. Erre szintén a Neptun rendszeren keresztül van lehetőséged. 

Jó, ha tudod! 

  • Ha a szakszemináriumi tárgya(ka)t már teljesítetted és az abszolutóriumot is megszerezted (minden tárgyad teljesült) egy régebbi félévben, de még nem adtál le szakdolgozatot, akkor az abszolválást követő félévben azt már csak kötelező és díjköteles (50 000 forint) konzultáció mellett teheted meg. Ezt a Neptunon kell kezdeményezned 2022.01.19 12:00 és 2022.02.13. 23:59 között. Ezt a díjat akkor nem kell megfizetni, ha a szakdolgozatodat benyújtottad értékelésre, azonban a bírálatot követő első záróvizsgán nem jelentél meg, hiszen akkor a dolgozatod értékelése két évig érvényes marad.  

 
A téma változtatása  

Legkésőbb a Szakszeminárium 2., vagy azzal egyenértékű tantárgy felvételének félévében, a félév ötödik hetének végéig (2022.03.06. 23:59) kérheted a téma-, illetve konzulensváltást a Neptunon keresztül. Ennek díja 8 000 forint és a szakfelelős fogja jóváhagyni.  

A szakdolgozat véglegesítése 
 
Akkor történik meg, ha a konzulensed aláírja a „Konzulensi nyilatkozatot”. A határidőt a konzulensed szabja meg, de legkésőbb a szakdolgozat leadás határidejét megelőző 10 munkanappal köteles vagy bemutatni az elkészült munkát. 
 
Leadás 

A szakdolgozatodat elektronikus úton kell benyújtanod. A benyújtás után a dolgozatot egy plágiumprogrammal ellenőrizzük.  Az szakdolgozatleadási időszak után  csak a következő szakdolgozatleadási időszakban adhatod le. Ha egyszer leadtad a szakdolgozatodat, már nincs lehetőséged azt visszavonni, mert az mindenképp értékelésre kerül.  

Szakdolgozat leadása, záróvizsgára jelentkezés: 2022.04.19. (kedd) 10:00 – 2022.05.02. (hétfő) 16:00 

Jó, ha tudod! 

  • A záróvizsgára külön kell jelentkezned, ne felejtsd el ezt a kérvényt is benyújtani. 
  • A plágiumprogramot előzetesen te is lefuttathatod, ha szeretnél biztosra menni. 

Szakdolgozat javítása 

A sikeres (tehát elégtelentől eltérő érdemjegyre bírált) szakdolgozat nem javítható. Az elégtelenre értékelt szakdolgozatot kétszer lehet javítani, de ez díjköteles. 

 
A legfontosabb kérelemleadásokkal kapcsolatos határidőket itt találod. 

A tanulmányaid befejezésével kapcsolatos minden további információért pedig kattints ide! 

Ha pedig a hatékony szakdolgozatíráshoz szeretnél tippeket, akkor ezt a cikket olvasd el!

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.07.01. - 02:19:45