Ugrás a fő tartalomra
Vissza a hírekhez

Szakkiránduláson vettek részt a Vállalkozási Specializáció hallgatói és oktatói

2023-10-27 09:10:00

Hallgatóink helyi érdekeltségű vállalkozásokat látogattak meg és szakmai kérdéseket tehettek fel. Az élményeikről készült beszámolók olvashatók ebben a cikkben.
Budapesti Corvinus Egyetem

Egerbe látogattak a Corvinus gazdálkodási és menedzsment alapszakos, vállalkozási szakirányos hallgatói és oktatói az őszi félév elején. A szakmai programot Anthony Radev, az egyetem elnöke és az Ifjúsági Vállalkozásélénkítő Egyesület (IVE) támogatták. A kiránduláson 40 hallgató (a specializáció teljes létszáma) és 6 kísérő oktató vett részt.

A hallgatók ezeken a szakmai programokon vehettek részt:

  • Korona Gombaipari Egyesülés látogatása Demjénben
  • Hungarocopter Kft. helikopter gyártó céglátogatás Verpeléten
  • Város a város alatt turisztikai vállalkozás meglátogatása Egerben
  • Saliris Hotel és fürdőkomplexum meglátogatása Egerszalókon
  • Juhász testvérek üzemlátogatás + borkostoló és készségfejlesztő tréning (Egerszalók)
  • Tomethech Kft. Robotizál fémtechnikai üzemlátogatás
  • Texaid robotizált használtruhafeldolgozó üzemlátogatás
  • Borosvill Villamosipari gyártó és kivitelező üzemlátogatás

A meglátogatott cégeket és a programot így mutatták be hallgatóink:

Korona Gombairpari Egyesülés

Elsőnek a Korona Gombaipari Egyesülés családi vállalkozással ismerkedtek meg a hallgatók. A cégvezető elmesélte, hogyan vált a vállalkozás mára Közép-Európa egyik vezető gombaipari csoportosulásává. Testközelből látták a hallgatók a gombatermesztés teljes vertikumát és ismereteket szereztek a gombaszaporító anyag előállításától kezdve a gombakomposzt gyártáson, valamint a magas színvonalú termelésen át a konzervipari feldolgozó háttérig.

Több kérdés is elhangzott a szállításról és a HR funkciókról, mely során kiderült, hogy főként hazai beszállítókkal és több száz kollégával dolgozik a cég azon, hogy termékeiket hazai és számos külföldi piacra minden nap frissen és a legjobb minőségben juttassák el. Fontos üzenete volt az üzemlátogatásnak, hogy a termelékenység növelése mellett a kutatás-fejlesztés és minden a szakmához kapcsolódó innovatív technológiák bevezetése és a magas színvonalú vevőkiszolgálás biztosítása elengedhetetlen.

Hungaro Copter

Ebéd után, második állomásként az első magyar fejlesztésű és gyártású helikopter üzembe kaptak betekintést a hallgatók. A Hungarocopternek nevezett projekt, egy széles körben elérhető könnyű helikopter kifejlesztésére jött létre. A cég ötletgazdája és tulajdonosa mesélt arról, hogy munkavállalóból miként lett vállalkozó és a 2007-ben született ötletből folyamatos tervezés és fejlesztés előrehaladtával egyre kifinomultabb megoldások, fő- és részegység-konstrukciók kerültek kidolgozásra.

Ennek köszönhetően 2010-ben elkészült a magas műszaki tartalommal és innovatív megoldásokkal rendelkező első magyar tervezésű és gyártású ultrakönnyű helikopter, melyből később több darab értékesítésére került, a magyar és a nemzetközi piacon is. Bemutatta, hogy a vállalkozás fenntartásához egy esztergálóüzemet vezet 65 fős csapattal, és a helikoptergyártásba forgatják a vállalkozás tőkéjét.

Folyamatos hallgatói kérdések közben megtudták, hogy több évnyi kitartó tervezés és gyártás előkészítés után, 2021-ben elkészült a Hungarocopter második típusa, mely két fő szállítására alkalmas, mely a kategóriájában jelenleg elérhető helikoptereknél kedvezőbb hatásfokkal bír, köszönhetően ultrakönnyű szerkezetének, hatékony erőforrásának és az üzemeltetési költsége legalább 25 százalékkal alacsonyabb a hasonló kategóriájú helikoptereknél. Az üzemlátogatás végén egy helikopter tesztmenetét is láthatták a hallgatók.

Város a Város alatt

Két céglátogatás után Eger egyik legnépszerűbb turisztikai programján vettek részt a hallgatók, ahol Eger vár alatt kialakított túrán vehettek részt és ismerkedhettek meg a vállalkozással. Egy különösen szórakoztató történelmi séta keretében idézhették fel a különböző korszakokat Eger egészen meghökkentő történelmi eseményeinek, titkainak megismerésével, Emellett egy túravezetés során egy pincerendszerben tapasztalhatták meg, hogy micsoda különleges titkokat rejt Eger elfeledett, gigantikus pincerendszere.

Juhaszvin Kft. – Juhász testvérek üzemlátogatás

A nap egyik fénypontjaként volt hallgatónk, Juhász Ádám mutatta be a Juhász testvérek családi borászat üzemét. Mesélt a generációváltás nehézségeiről, likviditási problémákról és megoldásokról, továbbá hosszasan ismertette a hallgatóknak a vállalkozás növekedésekor hozott fontos gazdasági döntéseket. Mélyebb ismeretet kaphattak a hallgatók a borok árazásáról, piaci pozicionálásáról és az üzemi fejlesztésekről, nagyberuházásokról is. Kiderült, hogy amikor 2018-ban a borászat és a borok készítésének vezetését is átvette Juhász Ádám, ugyanebben az évben adták át a pincészet új borászati központját is, amely az ország egyik legkorszerűbb technológiájával rendelkezik.

Ma már közel 350 hektár szőlő gyümölcséből készülnek a Juhász Testvérek borai, melyek magas minőségükről, tiszta gyümölcsösségükről és összetéveszthetetlen fajtajellegükről ismerhetőek fel, továbbá számos hazai és nemzetközi borverseny díjaival is büszkélkedhetnek. Az üzemlátogatás végén a cégvezető egy borkóstolóval és hidegtálas vacsorával vendégelte meg a hallgatókat.

Tometh Fémtechnika Kft. – robotizált fémtechnika üzemlátogatás

Második nap Eger mellett, a Bérapátfalvai ipari parkba elsőnek egy fémtechnika üzembe látogattak a hallgatók. A cégvezető mesélt arról, hogy a cég technológiai felkészültsége, létszáma, valamint minőségbiztosítási rendszere folyamatosan alakult az egyre bővülő vevői igényeknek megfelelően 1997-től, melynek eleget kell tenniük napra készen.
 Ismertették, hogy mára több, mint 20 korszerű számítógép vezérelt termelő berendezésen történik az alkatrészek gyártása és a cég létszáma meghaladta a 40 főt is.

A cég saját termelésirányítási rendszert alakított ki, erről több kérdés is elhangzott a hallgatók felől. Részletesen megtudták, hogy a saját rendszer nagyban támogatja a minőség és vevő orientált termelést és a folyamatos műszaki fejlesztéseket. Érdekes volt látni, hogy 1000 féle alkatrész gyártása folyik az üzemben, mely termékekhez 15 vevőt szolgálnak ki folyamatosan, továbbá a kis szériás szerelt egység gyártás egy újabb területet nyitott meg, amely már nemcsak saját gyártásuk támogatására, hanem vevőinknek végzett konstrukciós tervezésekre és prototípus gyártásra is használnak.

Texaid Kft. – robotizált használtruhafeldolgozó üzemlátogatás

Az ipari park látogatás egy használt ruha válogatóüzemmel folytatódott. A cég rövidismertetésekor megtudták a hallgatók, hogy miként olvadt bele a cég egy svájci cégcsoportba a 2000-es évek elején, melynek köszönhetően folyamatosan fejlődik, technikai korszerűsítéseket végez a cég és a gyártóterület 2000 m2-re nőtt.  A 80 dolgozót foglalkoztató és évi 3.600 tonna válogató- és törlőrongygyártó kapacitással rendelkező vállalkozás a magyarországi textilhulladék újrahasznosítási piac meghatározó szereplőjévé vált. Ez a speciális iparág rendkívül felkeltette a hallgatók érdeklődését és több hasznos dolgot tudtak meg a cégfejlesztéssel, innovációs kihívásokkal és HR kérdésekkel kapcsolatban is.

Borosvill Villamosipari gyártó és kivitelező üzemlátogatás

Borosvill kiváló példája annak, hogy az éveken át tartó építkezés, még egy szolgáltató cég is képes óriási tőke felhalmozásába. Ezt a tőkét értékes gyűjteményekbe fektették az évek során, ami többszörösen meghaladja a vállalkozás értékét mára. Ez egy olyan alternatív vagyonteremtési folyamat, amit ritkán láthatunk közelről. Általában ezek a vagyonok rejtve maradnak a külvilág elől.

Összefoglaló

A kirándulás során különböző múltú, méretű és iparágban tevékenykedő vállalkozásokkal (KKV-kal) és azok vezetőivel, adott esetben alapítóival találkozhattak a hallgatók és testközelből láthatták, hogy milyen komplex folyamatok szükségesek a vezetéshez és fejlődéshez egy vállalkozásnál nap, mint nap. Két vállalkozás esetében, már a következő generáció is jelen volt az üzemlátogatáson, akik korban sokkal közelebb álltak a hallgatókhoz.

A visszajelzések alapján rendkívül hasznosnak ítélték meg a kirándulást, külön kiemelték a választott vállalkozások diverzitását, melyek bővítették gazdasági és vállalkozói szemléletüket. Ez a tapasztalás az egyetem elvégzését követően nagy hasznukra válhat a versenypiacon.

“Ezutón is nagyon köszönjük Elnök Úr támogatását, mert anélkül nem jött volna létre ez a program” – zárták a beszámolót.

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.07.20. - 05:17:37