Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

Tekintélyes nemzetközi fenntarthatósági minősítést nyert el a Corvinus

2024-09-03 09:28:00

A legfenntarthatóbbra értékelt oktatási épületet Magyarországon a Budapesti Corvinus Egyetem közössége használhatja. Augusztusban ugyanis az intézmény Gellért Campusa megszerezte az arany fokozatot a világ vezető zöldépület-minősítő programjában, a LEED rendszerben.
Budapesti Corvinus Egyetem

Idén februárban adták át a Budapesti Corvinus Egyetem felújított újbudai oktatási helyszínét, a Gellért Campust. A kb. 14 ezer négyzetméternyi hasznos területű komplexumot a fenntarthatóságot messzemenőkig szem előtt tartva modernizálták. A korábban az Államigazgatási Főiskolának otthont adó területen oktatási-tanulási-közösségi terek, kollégium, sportközpont és egy egyhektáros park található.   

„A fenntarthatóság szempontjából a legnagyobb hatású döntésünk az volt, hogy a régi épület lebontása és új épület felhúzása helyett a felújítást választottuk. Ez jelentősen csökkentette a környezet terhelését hulladékban, energiában, építőanyagban. Ezért is tűzhettük ki célul már a beruházás kezdetén a LEED Gold minősítés megszerzését. A fokozat elnyeréséhez szükséges elvárásokat a teljes beruházási folyamat során érvényesíteni kellett, a tervezéstől a bontási hulladék kezelésén és az építkezésen át az üzemeltetésig. Azt szeretnénk, ha a beruházás megvalósítása során alkalmazott környezettudatos szemlélet megjelenne ez egyetemi oktatásban, és alakítaná az egyetemi közösség viszonyát a megújult Campushoz. Reméljük, hogy ez is a LEED megszerzéséhez hasonló sikerrel alakul”

– mondta Misovicz Tibor, az egyetemet fenntartó Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány kuratóriumának titkára, aki az alapítvány részéről a beruházást irányította   

„Nagy örömünkre szolgál, hogy fenntarthatósági tanácsadóként is közreműködhettünk a Gellért Campus beruházáson. A projekten a fenntarthatóság keretrendszerét a LEED követelményei adták, amely a világ legelterjedtebb zöldépület-minősítő rendszere, és amely a fenntarthatóságot egy átfogó szempontrendszer alapján értékeli. Az elérhető minősítési szintek közül a második legmagasabb a Gold fokozat; legalább LEED Gold minősítésű újépítésű, fully fitted, azaz belsőépítészetileg is teljesen kiépített épületből csupán tíz van az országban, közöttük a Gellért Campus az egyetlen oktatási intézmény. A tanúsítást egy független, amerikai szervezet végzi, ami szakmai körökben is általánosan elfogadott, nagy értékű minősítést ad. A minősítés megszerzéséhez szigorú követelményeknek kell megfelelni, és a megfelelést részletes alátámasztó dokumentációval kell a minősítő szervezet felé igazolni.”

– hangsúlyozta Herényi Barnabás, a Gellért campus projekt LEED minősítési tanácsadója, az Óbuda Group fenntarthatósági csoportvezetője.   

A campuson az épületburok kialakítása és egyéb, passzív tervezési eszközök alkalmazása jelentősen csökkenti az épület fűtési és hűtési energiaigényét, a szükséges energiát pedig a lehető legfenntarthatóbb technológia biztosítja. A területen csaknem 400 napelemből álló naperőmű üzemel, ez az épület energiaszükségletének kb. 15%-át fedezi, 86 talajszondás és levegő-víz hőszivattyú gondoskodik a hűtésről-fűtésről. Az épületben intelligens energiaszabályozás működik: automata árnyékolókat, mozgásérzékelős világítást alkalmaznak, a természetes fényt a lehető legnagyobb mértékben kihasználják, ahol szükséges, ott LED fényforrásokat használnak. A campuson a vízhasználatra is figyeltek: a kertben alacsony öntözési igényű növényválasztással és vízhatékony öntözőrendszer-kialakítással, az épületen belül víztakarékos vízcsapok és WC-k alkalmazásával évente több ezer köbméter ivóvíz takarítható meg. A munkálatok alatt keletkezett több, mint 4000 tonnányi hulladékból a bontási hulladék 100%-át, az építési hulladék 82%-át szelektíven gyűjtötték.    

A felújításkor a közlekedési infrastruktúra fenntarthatóságára is gondoltak, ösztönözték az autó kiváltását, hiszen a környéken kiváló a tömegközlekedés. 170 db kerékpár tárolására alkalmas a campus, és külön engedély alapján a jogszabályban előírtakhoz képest csak kevesebb, mintegy kéttucatnyi autónak építettek parkolót, elektromos töltési pontokkal.  A park értékes, biodiverz, alacsony vízigényű, többszintes növényfelületet, az épületen több zöldtetőt is kialakítottak. 


Vágólapra másolva
X
×