Ugrás a fő tartalomra
Vissza a hírekhez

Többszáz startup és spinoff, euró milliós egyetemi innovációs bevételek, magasszintű profizmus a vállalkozásoktatásban

2024-05-29 10:05:00

Két csapat is képviselte a Corvinust a Danube Cup nemzetközi versenyen Linzben.
Budapesti Corvinus Egyetem

Idén Linz szervezte a 8 egyetem részvételével zajló Danube Cup nemzetközi startup versenyt, melyre 2024. május 15-18. között került sor. A Corvinus két csapata is kijutott a neves megmérettetésre. A verseny mellett a felkészítő mentorok és egyetemi oktatók több szakmai egyeztetésen is részt vettek, hogy még intenzívebbé válhasson a vállalkozási témájú nemzetközi együttműködés. Győr 10. tagként teljes jogú tagjává vált az 5 országra kiterjedő hálózatnak. 2025-ben Belgrád rendezi a Danube Cup verseny nemzetközi döntőjét, és a trófeát is ők vihették haza.  

Úgy tűnik, újabb lendületet kapott az egyetemi indulású startupok támogatása. Néhány éves mélypont után az innovatív vállalkozási ötleten dolgozó egyetemi csaptok ismét több felkészítő tréningen és versenyen vehetnek részt, melyeknek egy része ösztöndíjat (HSUP) vagy milliós nagyságú pénzdíjas (Újbudai Hallgatói Startup Verseny, MNB „Cross University” programja). E folyamat koronája, amikor az egyetemi csaptok külföldön méretik meg magukat, így vizsgálva üzleti elképzelésünk nemzetközi életképességét.  

A Johannes Kepler Egyetem évtizedek óta komplex módon támogatja a hallgatók és a munkatársak innovációs és vállalkozásindítási tevékenységét. Az egyetemnek 24.000 hallgatója van, ezzel Felső-Ausztria legnagyobb egyeteme. A The Higher Education ranking 2024-es eredményei alapján a JKU a világ 200-250 legeredményesebb egyeteme közé tartozik az üzleti oktatás tudományterületén.  

2019 óta az egyetem működtet egy 8,000 m2-es innovációs központot (LIT Nyílt Innovációs Központ, OIC), amely platformot biztosít a tudomány innovációs kutatási eredményeinek üzleti hasznosításához. A LIT OIC egy tudástranszfer központ, amelyben interdiszciplináris és transzdiszciplináris munkacsoportok végeznek technológiai kutatásokat, ugyanakkor startup-ok és spinoff-ok számára is biztosít hozzáférést az innovációs platformokhoz.  

A Corvinus és a BME 2-2 egyetemi startup csapatot delegált a nemzetközi Danube Cup versenyre. A hallgatókat egyetemi oktatók készítették fel és kísérték el Linzbe, ahol egyben több projektmegbeszélésre is sor került a jövőbeli együttműködésekhez kapcsolódóan. 

A Corvinust a CASAR (akik bőrtáskákat vevői igények szerinti műalkotással díszítik), és a uMix3D (online ruhavásárlás online próbafülkében, ők nyerték meg a magyar döntőt) csapatok képviselték. Az előselejtező után a CASAR képviselte a Corvinust a linzi nemzetközi döntőn.  

 A nemzetközi versenyt a belgrádi Artemi nyerte meg. Az Artemi egy innovatív mobiljátékot fejleszt, amely egyesíti az izgalmas online játékokat a fizikai aktivitással és a való világ felfedezésével, elősegítve az egészségvédelmet és a szociális interakciót. A második helyezett a BME-s BridgeAID csapat lett, mely a közúti hidak állapotát monitorozó rendszert dolgozott ki. A harmadik helyezést a passaui Luvia csapat lett, mely a nagyvárosi galambok szaporulatának szabályozására dolgozott ki egy üzletképes innovációt. 

A Corvinus Egyetem hallagatói csapatait Dr. Petheő Attila, Dr. Pesuth Tamás és Dr. Huszák Loretta kísérték.  

A corvinusos csapat kiutazását egyetemünk mellett a következő szervezetek és vállalatok támogatták: Osztrák-Magyar Akció Alapítvány, BKIK, 77elektronika, Tresorit, Bolt, OTP Fáy András Alapítvány, IGPark Logisztikai és Ingatlanfejlesztő Kft. Köszönjük partnereink támogatását, akik hozzájárulása nélkül se a felkészítőkre, se a versenyrészvételre nem kerülhetne sor.   

További információ a Danube Cup-ról és linzi nemzetközi döntőről itt érhető el.  

Prof. Elisabeth Berger, Johannes Kepler University Linz, Institute of Entrepreneurship vezetője, a DC’24 verseny házigazdája  

CASAR Fashion, a legjobban szereplő corvinusos csapat:  Császár Orsolya, Császár Zsófia, Bokor Johanna (Gazdálkodási és menedzsment alapszak) 

DC’24 első három helyezettje  (belgrádiak, BME-s csapat és a passauiak) 

Fotós: Andreas Röbl 

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.06.30. - 22:20:47