Ugrás a fő tartalomra
Vissza a hírekhez

Új adatvizualizációs eszközt mutatott be César Hidalgo kutatócsoportja

2024-05-31 12:11:00

Az egyetemek tudományos eredményessége és hatása földrajzi, és tematikus szempontból is specifikus, amelyet egy egyszerű rangsor nem tud megfelelően érzékeltetni. Erre nyújt megoldást a Rankless.
Budapesti Corvinus Egyetem

Május 29-én mutatta be a Budapesti Corvinus Egyetem Kollektív Tanulás Központ (CCL) kutatócsoportja a Rankless-t, egy úttörő adatvizualizációs eszközt, amely a hagyományos rangsorok helyett árnyaltabb, többdimenziós perspektívából mutatja be az egyetemek tudományos eredményességét. 

A Rankless interaktív módon illusztrálja több ezer egyetem tudományos tevékenységét. A rangsorokon túllépve fedezhetjük fel az egyes intézmények földrajzi és tematikus hatásait, színes képet kapva ezáltal az akadémiai befolyásukról is. 

Vegyünk példaként egy összehasonlítást. A University of Utah és a Bécsi Egyetem (lásd az alábbi ábrákat) olyan felsőoktatási intézmények, amelyek hasonló helyen állnak a Shanghai Ranking szerint (101-150. hely), földrajzi és szakterületi specializációjuk tekintetében azonban lényegesen különböznek egymástól. 

A Utah-i Egyetem idegtudományra, biokémiára, orvostudományra, és pszichológiára szakosodott, míg a Bécsi Egyetem fizikára és csillagászatra, ökológiára, és környezettudományokra. A hatásuk földrajzilag is más. A University of Utah publikációit leginkább az Egyesült Államok, Kanada, és Izrael orvosi központjaiból idézik. A Bécsi Egyetemet leginkább olyan ausztriai, németországi, és magyarországi intézmények idézik, amelyek hasonló szakosodást mutatnak. Ilyen például a német Max Planck Intézet, és a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem. Ezek a különbségek olyan módon segítenek megérteni egy-egy intézmény más egyetemekre gyakorolt hatását, amelyre a rangsorok nem alkalmasak. 

A Rankless-t a Kollektív Tanulás Központ (CCL), egy interdiszciplináris kutatócsoport munkatársai fejlesztették az elmúlt évben. A César Hidalgo vezette kutatócsoport jelenleg két helyen, a Toulouse-i Egyetemen és a Budapesti Corvinus Egyetemen is működik.  A CCL több mint egy évtizede a gazdaságfejlesztés, az adatvizualizáció és a mesterséges intelligencia alkalmazásainak élvonalába tartozik. 

A Rankless-t Borza Endre közgazdász, a CCL adatmérnöke hívta életre. A vizuálisan is megnyerő és felhasználóbarát dizájnt Barkóczi Máté tervezte, aki a MOME végzős mesterszakos hallgatója, illetve a CCL gyakornoka. A projekt operatív irányításáért Hamar Veronika, a CCL ügyvezető igazgatója felelt, a projekt stratégiai irányítását és tudományos vezetését pedig César A. Hidalgo, a CCL igazgatója és alapítója látta el. 

„A legtöbb egyetem hatása a közösségekre és témákra túlságosan specifikus ahhoz, hogy rangsorokkal meg lehessen ragadni. A Rankless megvilágítja az egyetemek többdimenziós hatását” – mondta César A. Hidalgo. 

A Rankless a Learn Data ERA Chair támogatásával jött létre, amely a European Research Executive Agency által finanszírozott, a Corvinus Egyetem adattudományi kutatási és oktatási kiválóságára, valamint intézményfejlesztésére irányuló projekt. 

A Rankless az OpenAlex, egy több mint 200 millió művet tartalmazó nyílt bibliográfiai adatkészlet adatait használja. A Rankless folytatja a kutatócsoport régóta tartó elkötelezettségét az adatvizualizáció fejlesztése iránt, olyan neves projektek nyomdokaiba lépve, mint a The Observatory of Economic Complexity, a Pantheon és a Data USA

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.06.30. - 22:20:09