Ugrás a fő tartalomra
Vissza a hírekhez

Új rektor a Corvinus élén: Bruno van Pottelsberghe

2024-08-01 08:39:00

2024. augusztus 1-jétől Bruno van Pottelsberghe veszi át a Budapesti Corvinus Egyetem rektori pozícióját. A brüsszeli Université Libre de Bruxelles egyetemi tanárát Sulyok Tamás köztársasági elnök nevezte ki a Corvinus élére, megbízatása négy évre szól.
Budapesti Corvinus Egyetem

A Magyar Közlönyben megjelent a Bruno van Pottelsberghe rektori megbízásáról szóló köztársasági elnöki határozat. A belga egyetemi tanár kinevezését mind a Budapesti Corvinus Egyetem Szenátusa, mind az egyetemet fenntartó Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány is támogatta. Van Pottelsberghe a rektori pozíció mellett az elnöki feladatok ellátására is megbízást kapott. 

„Gratulálok van Pottelsberghe úr kinevezéséhez. Nagy várakozással tekintek a vele kezdődő új egyetemi ciklusunk elé. A modellváltással felépített eddigi eredményeink jó alapot nyújtanak a további fejlesztésekhez. A most érkező rektor meggyőző nemzetközi szakmai tapasztalatának és a letisztult vezetői programjának köszönhetően a Corvinus számára immár maradéktalanul adottak a feltételek ahhoz, hogy nemzetközi súlyú egyetemmé váljon, melyhez minden támogatást megadunk. A cél eléréséhez, a közös munkához sok sikert kívánok új rektorunknak” – mondta a köztársasági elnöki határozat kapcsán Hernádi Zsolt, a Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány kuratóriumának elnöke.

A Corvinus az utóbbi években megháromszorozta a legnevesebb tudományos folyóiratokban megjelenő corvinusos publikációinak számát, számos rangos nemzetközi intézményi akkreditációt szerzett, és megújult képzési kínálattal, valamint 2024-ben egy minden mai igényt kielégítő modern campusszal is bővült. A fejlesztéseknek köszönhetően a modellváltás úttörőjeként mára a Corvinus stabil, innovatív és perspektivikus pályára állt és a magyar felsőoktatás referenciapontjává vált.

„Megtiszteltetés, hogy megkezdhetem munkámat az ország egyik vezető felsőoktatási intézményének, a Budapesti Corvinus Egyetemnek az élén. Minden tudásommal azon fogok dolgozni, hogy a megkezdett utat folytatva a Corvinus további fejlődését és nemzetköziesedését minden lehetséges módon elősegítsem. Az oktató-kutató kollégákkal, támogató területi munkatársakkal, hallgatóinkkal és partnereinkkel együttműködve az a célunk, hogy a Corvinus  a legmodernebb képzési és kutatási teljesítményével  Európa legjobb, legvonzóbb egyetemei közé tartozzon. Fontos, hogy a legtehetségesebb magyar fiatalok számára itthon is világszínvonalú képzést biztosítsunk, valamint egyre több nemzetközi hallgató válassza a magyarországi felsőoktatást. A következő években három kiemelt fontosságú témára kívánok koncentrálni: a dimenzióváltásra a nemzetköziesedésben és nemzetközi láthatóságban, a kutatási kiválóság további erősítésére, valamint az innovációkra az oktatásban, különös tekintettel a fenntarthatóságra és a mesterséges intelligenciára” – mondta Bruno van Pottelsberghe a kinevezése alkalmából.

A Belgiumban született Bruno van Pottelsberghe tanulmányait az Université Libre de Bruxelles-en végezte, üzleti, közgazdasági és nemzetközi kapcsolatok területen, doktorátusát 1998-ban szerezte meg, miután kutatói posztokat töltött be a tokiói METI-n (1995) és a New York-i Columbia egyetemen (1996). Alma materében: 2007-2011 között, illetve 2021-től az ULB karaként működő Solvay Brussels School of Economics and Management dékánja, 2014-től az Executive MBA képzés akadémiai vezetője, emellett 2004 óta az ULB Szabadalmi Értékelési Bizottságának elnöke és a rektor tanácsadója. Kezdeményezője és alapítója a Quantitative Techniques for Economics and Management Network (QTEM) nemzetközi egyetemi hálózatnak, számos szakértői felülvizsgálati (peer review) látogatást tett nemzetközi egyetemi akkreditációs szervezetben dolgozva, emellett az OECD-nél Párizsban (1997-1999), majd az Európai Szabadalmi Hivatal vezető közgazdászaként (2005-2007) akadémián kívüli tapasztalatot is szerzett. Bruno van Pottelsberghe főbb kutatási területei az innováció-gazdaságtan, a szabadalmi rendszerek, a szellemi tulajdonjogok és a technológiatranszfer. Kimagasló tudományos eredményeket ért el, több mint 60 tudományos cikk szerzője vagy társszerzője, öt könyv szerzője vagy társszerzője, társkiadója.  Jelentős oktatói gyakorlattal rendelkezik alap-, mester-, Executive MBA- és a doktori képzésben.

Vágólapra másolva
X
×