Ugrás a fő tartalomra
Vissza a hírekhez

Utazz fenntarthatóan! – Fiatalkorban kell kezdeni a gondolkodás átformálását

2024-05-28 10:41:00

A felelősségteljes utazásra hívta fel a figyelmet tavasszal az idén tízéves Turizmus Fórum-sorozat, a témáról kérdőívben is kérdezik a hallgatókat, ősszel pedig az ökotudatos fesztiválmenedzsment kerül a fókuszba. Dr. habil. Jászberényi Melinda tanszékvezetőnkkel interjúztunk.
Budapesti Corvinus Egyetem

A turizmusszektor környezetterhelése jelentős, a negatív hatások ellensúlyozására azonban egyre több megoldás áll rendelkezésünkre – ezzel foglalkozik a Turizmus Fórum. A Corvinus eseménysorozatáról Dr. habil. Jászberényi Melindát, a Fenntartható Fejlődés Intézet egyetemi docensét, a Turizmus Tanszék vezetőjét kérdeztük. 

 

Mi a legfontosabb célja a Turizmus Fórumnak, hogyan választják ki a témákat? 

 

A Budapesti Corvinus Egyetem Turizmus Fórum eseménysorozata immár 10 éve színesíti az egyetemi mindennapokat, az események tematikáját minden szemeszterben egy aktuális, a gazdasági és a turizmusszektor szempontjából kiemelt jelenségre, változásra fűzzük fel. A programsorozat már a kezdetekben is igen népszerű volt a hallgatók körében, esetenként más egyetemről, egészen eltérő képzésekről is érkeztek érdeklődők. A Turizmus Fórum vezetőjeként mindig törekedtem a szakmában elismert és/vagy a tudományterület neves képviselőit bevonni a programokba. A teljesség igénye nélkül kiemelném például Kiss Róbert Richárd Pulitzer-emlékdíjas kommunikációs szakembert vagy olyan népszerű gasztrobloggereket, mint például Jókuti András vagy Mautner Zsófia, akik izgalmas, gyakorlatorientált előadásokkal gazdagították programjainkat. A pandémia után a nemzetközi turizmusszektor teljesítménymutatói az előrejelzéseknél is gyorsabban konszolidálódnak, emiatt ismételten égető kérdéssé vált a környezetterhelés problémája, bizonyos desztinációk szempontjából pedig az overtourism (túlturizmus) kérdéskörének újszerű vizsgálata. Nem hagyhatjuk figyelmen kívül továbbá a negyedik ipari forradalom formabontó hatásait sem, ami a turizmus területén is paradigmaváltó jelenség – ilyen például a digitális nomadizmus térnyerése vagy a mesterséges intelligencia alkalmazása. A Turizmus Fórum szemléletformáló előadásaihoz kapcsolódóan egyetemi szintű fenntarthatósági helyzetelemzés indult a Turizmus Tanszék oktatói kezdeményezésére, melynek keretében a hazai és külföldről érkező hallgatók utazási szokásait, a diszruptív technológiákkal kapcsolatos ismereteit, valamint fenntarthatósági törekvéseit tárják fel.

 

Mi célja a hallgatók körében végzett felmérésnek? 

 

A Turizmus Tanszék kutatói jelenleg egy online kérdőíves kutatás keretében vizsgálják az utazási mintázatok átalakulását, a fenntartható fogyasztás, valamint a mesterséges intelligencia szektorformáló hatásait. Célunk, hogy a fogyasztói attitűdöket elemezve modellezzük a környezettudatosság dimenzióit, amihez újszerű módon kapcsoljuk a technológia-elfogadás témakörét a turizmusra vonatkoztatva. 

 

Sokszor hallani, hogy a turizmus a leginkább környezetterhelő ágazat. Miért? 

 

A turizmus helyváltoztatással jár, a személyközlekedési ágazat – különösen a hagyományos meghajtású, motorizált járművek – pedig károsanyag-kibocsátásukkal nagyban felelnek a környezetterhelésért. Ez különösen igaz a légi közlekedésre, aminek ugyan egyre attraktívabb alternatívája a kötöttpályás közlekedés, a low-cost (fapados) légitársaságok továbbra is uralják a szabadidős célú, például city break (rövid városlátogatás) típusú utazási piacot. Sokszor néhány ezer forintért el lehet jutni egy-egy európai nagyvárosba, ami értelemszerűen vonzó kikapcsolódási lehetőség, különösen a Z generációnak. A turizmusszektornak, így a turizmuskutatóknak is felelősségük, hogy erősítsék a fogyasztói tudatosságot, és felhívják a figyelmet azokra a személyközlekedési alternatívákra, amelyek kevésbé terhelik a környezetet. Ilyen például a vasúti közlekedés, ami a folyamatos fejlesztések hatására, meglátásom szerint egyre inkább alkalmas európai nagyvárosok elérésére. Ígéretes fejlődési irány a megosztáson alapuló mobilitási szolgáltatások térnyerése is, amelyre Európa-szerte és Magyarországon is egyre több, sikeresen működő vállalkozás hozható példaként. Kutatásaink alapján látjuk továbbá, hogy a külföldről érkező egyetemisták körében a járműbirtoklás iránti vágy szignifikánsan alacsonyabb, és nyitottabbak az alternatív mobilitási módokra, melynek számos kulturális oka is lehet. A Turizmus Fórum előadásain ilyen és ehhez hasonló témakörökben mutatják be meghívott szakértőink, vezető turisztikai szereplők és kutatók tapasztalataikat, jó gyakorlatokkal alátámasztva a fenntartható közlekedés és turizmus megvalósíthatóságát. 

 

Miért fontos a gyakorlati példa? 

 

Tapasztalataim szerint elviekben mindenki tisztában van azzal, hogy kötelességünk a bolygót minél jobb állapotban megőrizni a következő generációnak – ez már szinte közhellyé vált. Ugyanakkor a környezettudatosság sokszor kimerül a szelektív hulladékgyűjtésben vagy a re-poharak használatában. A Turizmus Fórum célja épp ezért, hogy valós projekteket megismertetve mutasson rá a felelősségteljes fogyasztási, utazási lehetőségekre. 

 

Mit jelent ez konkrétan? 

 

2024 őszén az eseménysorozat keretében a fesztiválmenedzsment kerül fókuszba. Fesztiválszervezőket hívunk meg, akik bemutatják az általuk sikeresen alkalmazott környezettudatos innovációkat. Az ezt követő szemeszterben az ökotudatos gasztronómia témaköre kerül előtérbe, vagyis az, hogy a vendéglátóhelyek hogyan tudják a leghatékonyabb módon csökkenteni karbonlábnyomukat, rövid ellátási láncok kialakításával jobban bevonni a helyi termelőket a szektor vérkeringésébe, így visszaszorítva az áruszállítással járó környezeti aggályokat. A témakörhöz kapcsolódóan ismét tervezünk több elismert gasztrobloggert is meghívni egyetemünkre, valamint bemutatjuk, hogyan segítheti a fenntartható turizmust az önkéntes tevékenységekbe való bekapcsolódás. 

 

Meglepő, hogy utazás közben is lehet önkénteskedni. 

 

Számtalan jó példa van erre is, hogy az utazó egy-két napot önkéntességgel tölt vakációja alatt, például segíthet a tengerparton szemetet szedni, vagy önkéntes munkát végezhet ott, ahol szállást foglalt. Ezenkívül megannyi alternatív gazdasági modell működik sikeresen, amelyek lehetővé teszik, hogy a turisták állatvédelmi szervezeteknél tevékenykedjenek, amiért cserébe kedvezményeket vagy akár ingyenes félpanziós ellátást kaphatnak. Norvégiában például ingyenes hajóúthoz juthat a fjordokon az a turista, aki vállalja, hogy az út során hálóval gyűjti a víz felszínén felgyülemlett műanyag hulladékot. 

 

A fenntartható viselkedés költséges, és köztudott, hogy a magyar fogyasztó jellemzően árérzékeny, az egy hétvégére szóló olcsó repülőjegy pedig nagyon csábító… 

 

Pontosan ezért tartom nagyon fontosnak a Turizmus Fórum rendezvényeit, hiszen fiatalkorban kell kialakítani a környezettudatossági szemléletet, a felelősségteljes fogyasztási mintázatokat, amikhez igyekszünk megadni a szükséges tudományos és gyakorlati hátteret. A múltban és a közeljövőben is e szellemiség mentén folytatjuk munkánkat a Budapesti Corvinus Egyetemen, valamint igyekszünk ezt képviselni és népszerűsíteni a Turizmus Fórum eseményein. 

 

Török Katalin 

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.06.30. - 22:24:09