Ugrás a fő tartalomra

Kommunikáció- és Médiatudomány alapképzés

jelenlegi hallgatóinknak

Üdvözlünk a Kommunikáció és Médiatudományok alapszak honlapján! Azért hoztuk létre ezt az oldalt, hogy segítsünk megadni minden hasznos információt, amire a képzés során szükséged lesz.

Irodák

Dr. Bokor Tamás, szakfelelős: E.3.329/a

Email: tamas.bokor@uni-corvinus.hu

Zieger Krisztina Gabriella, szakkoordinátor: E.3.329

 

Email: krisztina.zieger@uni-corvinus.hu

Aktualitások

 

A képzési programod 6 félévből áll és a következőket tartalmazza:

1-2. szemeszter: alapozó tantárgyak, ekkor javasolt felvenni a kötelező testnevelést is.

3-4. szemeszter: szakspecifikus tantárgyak (A 4. félév ajánlott a szakmai gyakorlat teljesítésére.)

5-6. szemeszter: specializációk, szakdolgozat, záróvizsga

 

Az alapfokozat megszerzéséhez összegyűjtendő kreditek száma: 180 kredit

 − a szak orientációja: kiegyensúlyozott (40-60 százalék)

− szakdolgozat készítéséhez rendelt kreditérték: 10 kredit

− intézményen kívüli összefüggő gyakorlati képzés minimális kreditértéke:10 kredit

− a szabadon választható tantárgyakhoz rendelhető minimális kreditérték: 9 kredit.

 

A tantárgyakat a mintatanterv/képzési program szerinti ütemezésben ajánlott felvenni. A mintatanterv elérhető a Neptunon is. Azt a képzési programot kell követned, ami tanulmányaid megkezdésekor érvényes volt, de eltérés lehetséges, az alábbiakat figyelembe véve:

1. előtanulmányi rend,

2. tantárgyak meghirdetésének féléve

3. félévenkénti átlagos 30 kredit teljesítési kötelezettsége

4. A kötelező tantárgyakon kívül a hallgatók választható tantárgyakat vehetnek fel a választható tantárgyak (lásd Neptun), valamint az idegen nyelvek kínálatából.

5. Az előírt kreditmennyiség minimum 2/3-át a Corvinus Egyetemen kell teljesíteni.

 

A tantárgyfelvétellel és a tantárgyak teljesítésével kapcsolatos részletes szabályokat a Tanulmányi és Vizsgaszabályzat tartalmazza.

Testnevelés

A Testnevelés kritériumtárgy, az oklevél megszerzésének feltétele két félév teljesítése. A két félév testnevelés a program során bármikor teljesíthető. A kritériumot teljesített sportolni vágyó hallgatók csak költségtérítéses formában vehetik fel a tárgyat meghatározott térítési díj fizetése mellett.

 

Idegen nyelv

A szakon szerezhető szakképzettség gyakorlásához szükséges szaknyelvi idegennyelvi-tudás követelménye a magyar nyelvű képzésen

A képzés nyelvétől eltérő szaknyelvi idegennyelvi-tudás megszerzését a szakon az „idegen nyelvi szaknyelvi kompetencia I.” nevű, 0 kreditértékű, aláírással záródó, kontaktóra nélküli kritériumtárgy teljesítésével lehet teljesíteni. A tantárgyat a szak tantervének utolsó előtti féléve tartalmazza, de teljesítése az alapszakon a képzés során az 5-ik félévtől javasolt. Elvárt szint: képzési területnek megfelelő egy élő idegen nyelvből legalább B2 szintű komplex szaknyelvi tudás. 

A hallgatók tanulmányaik során két féléven keresztül tanulhatnak térítésmentesen idegen nyelvet, azon belül is javasoltan kifejezetten szaknyelvet, a választható tantárgyak keretében.

A két félévi nyelvi tantárgyat teljesített hallgatók további nyelvi tantárgyakat csak meghatározott térítési díj megfizetése mellett vehetnek fel. A tanulás intenzitásának és hatékonyságának növelése érdekében, illetve a nyelvvizsga-szint elérésére szánt idő lerövidítésére a térítésmentes nyelvórákat további heti egy sáv térítéses nyelvórával lehet kiegészíteni bizonyos nyelvek esetében.

Projekt (intenzív) hét

A 2023/2024-es tanév mindkét félévében szerepel egy-egy (intenzív) projekthét:

·        az őszi félévben a szorgalmi időszak 1. hetében: 2023.09.04.–08. között,

·        a tavaszi félévben a szorgalmi időszak közepén: 2024.04.02.-05. között.

A projekthét jellemzői:

·        ezen a héten nem hagyományos órarend szerinti oktatás keretében zajlanak a foglalkozások;

·        a hallgatók projektekre, vállalati feladatokra, terepmunkára, külső adatgyűjtésekre összpontosíthatnak;

·        koncentráltan, nagyobb mélységben, a lényegre fókuszálva lehet egy témával foglalkozni;

·        fókuszált csoportmunkára van lehetőség, új oktatásmódszertannal.

A projektheti kurzusok kurzuskódjának a végén a ”-P” jelzés szerepel. pl.: E01-P; G02-P stb.

Legyél te is demonstrátor!

A demonstrátori pályázat a tantervi követelményeken túlmutató tevekénységek ellátására nyújtható be. A pályázatban teljes idejű (nappali munkarendű) alapképzésben, osztott vagy osztatlan mesterképzésben tanulmányokat folytató hallgatók vehetnek részt. 

A pályázatot a hallgatónak a Neptunon keresztül kell leadnia. Egy pályázati időszakban maximum két szervezeti egységbe lehet pályázatot benyújtani, és intézetenként egy-egy demonstrátori hely pályázható meg. Amennyiben a hallgató egy intézetbe nyújt be pályázatot, ott legfeljebb két demonstrátori helyet pályázhat meg. A hallgató egyidejűleg csak egy intézetnél és csak egy demonstrátori feladatra kaphat demonstrátori megbízást. A demonstrátorral foglalkoztatásra irányuló szerződést kötnek. a demonstrátori pályázat keretében hozott pozitív döntés véglegessé válását követően.  Keresd a felhívást minden félévben a hírek között.

Ösztöndíj

A Budapesti Corvinus Egyetem számos szociális és tanulmányi jellegű ösztöndíjat kínál Neked. Konkrét pályázati kiírásokkal kapcsolatban az Intézd Online! felületen tudsz ügyet intézni.  

Részleteket a programról és pályázati feltételekről itt olvashat:

Tudományos Diákköri Konferencia (TDK)

A Tudományos Diákköri Konferencia (TDK) a tantervi tananyagot meghaladó, tudományos igényű hallgatói munkáknak teremt nyilvános fórumot. Célja a szerzők tudományos, szakmai fejlődésének elősegítése, a tudományos gondolkodás és vitastílus fejlesztése. A dolgozatok elkészítését témavezető segíti, a hallgatók a tudományos konferenciákhoz hasonlóan szekciókban mutatják be dolgozataikat. A dolgozatokat és a prezentációkat szakmai zsűri értékeli a tudományos közleményekre vonatkozó elvárások és normák alapján.

Jól sikerült dolgozatodat szakdolgozatként is elfogadtathatod.

 

 

Specializációk

A képző intézmény által ajánlott specializáció a szakterület műveléséhez alkalmas, a személyes képességeket fejlesztő, az egyéni érdeklődéshez kapcsolódóan sajátos kompetenciákat eredményező elméleti és gyakorlati ismeret. A választható ismeretek kreditértéke a kommunikációs elméleti és gyakorlati stúdiumokon belül 40-44 kredit.

 

A szakon két specializáció van az 5-6. szemeszterben, amelyekre a 4. félévben kell jelentkezni:

 

Digitális közélet specializáció

Szervezeti kommunikáció specializáció

Specializációválasztás szabályai

Nincs rangsorállítás, a hallgatók a Neptunon egyéni preferencia szerint jelölik meg a két specializáció sorrendjét (arra az esetre, ha az elsőként jelölt specializáció az esetleges alacsony létszám miatt nem indulna el.)

Szakmai gyakorlat

A szakmai gyakorlat követelményei

A szakmai gyakorlat a kommunikáció különböző színterein lévő intézményekben eltöltött legalább 80 órás gyakorlat.

Nemzetközi lehetőségek

Szeretnél külföldön tanulni? Érdemes ezt a 3-4. szemeszterre időzítened. Jelentkezz Erasmus+ és bilaterális programokra vagy Freemoverként egy általad választott egyetemre. Külföldi téli és nyári egyetemek is várják a jelentkezésedet.

Neves partneregyetemeinken tanulhatsz és nemzetközi tapasztalatot is szerezhetsz, ami előnyös lesz a későbbi karriered során. Külföldi tanulmányaid során elmélyítheted szakmai ismereteidet és olyan nemzetközi kapcsolatokat építhetsz, amelyeket karriered során hasznosíthatsz.

FONTOS!

Mielőtt jelentkezel, kérjük, alaposan olvasd el az adott tanévre vonatkozó jelentkezési útmutatót. A követelmények évről évre változnak, ezért érdemes időt szánni arra, hogy alaposan áttanulmányozd őket.


Szakdolgozat

A szakdolgozat készítésének célja, hogy tanúsítsa a hallgató tudását és szakértelmét valamely általa választott témában, a választott témához kapcsolódó tudományos adatgyűjtésben, rendszerezésben, elemzésben és feldolgozásban, a témául választott jelenség vagy probléma tárgyalásában, a hipotézisalkotásban, a problémamegoldásban, alternatív hipotézisek elemzésében, az érvelésben és az ellenérvek cáfolatában, gondolatainak, nézeteinek, álláspontjának, mondanivalójának koherens, konzisztens, nyelvhasználati szempontból gondozott írásbeli kifejtésében.

Szakdolgozat típusa:

Kutatásalapú szakdolgozat

 

 További információk:

 

Záróvizsga

a) végbizonyítvány megszerzése,

b) a szakdolgozat határidőre történő benyújtása,

c) a szakdolgozat határidőre történő elégtelentől különböző érdemjeggyel történő értékelése,

d) a záróvizsgára határidőre történő bejelentkezés,

e) az adott képzésen a hallgatónak nincs az Egyetemmel szemben fennálló lejárt fizetési tartozása,

f) az Egyetem tulajdonát képező eszközökkel (kölcsönzött könyvek, sporteszközök stb.) elszámolt.

Nem bocsátható záróvizsgára az a hallgató, aki az a)-f) pontok valamelyikét nem teljesítette.

A záróvizsga a szakdolgozat megvédéséből és a szóbeli komplex vizsgából áll.

GYIK

Az adott tárgyért felelős tanszékkel kell felvennie a kapcsolatot. Csak a tanszéki adminisztrátorok tudnak további helyeket nyitni. 

Az adott tárgyért felelős tanszékkel kell felvennie a kapcsolatot. Csak a tanszéki adminisztrátorok tudnak további helyeket nyitni. 

Ez valószínűleg azért van, mert sok kérvény csak a határidő lejárta előtt érhető el. Ezeket általában Neptun-üzeneteken keresztül közlik. Kérjük, mindig olvassa el a Neptun-üzeneteket. 

Amennyiben jogviszony igazolásra vagy kreditigazolásra van szükséged, amelyet elektronikus formában fogsz felhasználni, azt letöltheted a NEPTUN fiókodból is (Neptun -> Információk -> Általános nyomtatványok). Szükség esetén a Hallgatói Szolgáltatások munkatársai alá tudják írni, vagy le tudják pecsételni az igazolást 

Az adott szakon előírt összes előírt kredit +10%-áig térítésmentes. (180 + 18, azaz 198 kreditig) Ez azt jelenti, hogy 198 krediten felül kell pluszban fizetni 

A hallgató egy adott félévben maximum 42 kreditet vehet fel. Ettől kettősdiploma-programban, a közös oklevél kiállításához vezető közös képzésben el lehet térni 

A TVSZ 70§-a ír a sikertelen vizsgák ismétléséről: A hallgató egy tantárgyból az adott félévben összesen három (3) alkalommal, az ismételt tárgyfelvételekkel együtt pedig összesen hat (6) alkalommal tehet vizsgát 

Szintén TVSz: A hallgató elfogadott méltányossági kérelem esetén negyedik (4.) alkalommal is felveheti a tantárgyat 

A záróvizsgára minden esetben a szakdolgozat leadástól függetlenül, egy külön Neptun felületen kell. A jelentkezés elmulasztása azt jelenti, hogy a hallgató nem védheti meg a szakdolgozatát abban a záróvizsga időszakban! 

Ha a bankszámlaszám változik, akkor azt a hallgató maga is javíthatja a Neptun/Pénzügyek/Beállítások menüpontban. Minden más adat esetében a Hallgatói Szolgáltatások munkatársaihoz lehet fordulni az érvényes dokumentumok bemutatásával, akik a Neptumban rögzítik az új adatokat. Az új dokumentum jól látható fényképét az Intézd online! felületen keresztül is el lehet küldeni módosításra. 

Kihez tudok fordulni?

Intézd Online!  – Hallgatói tanulmányi ügyintézés: 

A legtöbb adminisztratív ügyben a Hallgatói Szolgáltatások kollégái tudnak segíteni. A hallgatói ügyintézés digitális felülete az „Intézd Online!”, ahol teljeskörűen lehet tájékozódni a Hallgatói Szolgáltatásokról, olyan témákban mint: 

  • igazolások,  
  • diákigazolvány,  
  • személyi adatok módosítása,  
  • kérvények,  
  • tantárgyfelvétel, szorgalmi időszak,  
  • intenzív hét, 
  • számonkérés és vizsga, 
  • záróvizsga, oklevél, 
  • informatikai rendszerek. 

Már a kezdőlapon elérhetőek a legfontosabb tanulmányi ügyek, láthatóak az aktuálisan futó ügyek és azok státusza, valamint praktikusan, kiemelt kategóriák és szócikkek alapján lehet keresni.   

A portálon keresztül lehet kapcsolatot tartani az ügyet intéző munkatárssal.  

Minden elektronikus ügyintézést, levelezést kizárólag a keresztnev.vezeteknev@stud.uni-corvinus.hu e-mail címről tudunk fogadni, privát e-mail címekről küldött leveleket sajnos nem fogadunk el.  

 

Egyéb ügyek esetén:

·        Curriculummal kapcsolatos kérdések

·        Záróvizsgával kapcsolatos kérdések

·        Általános kérdések a szakkal kapcsolatban

·        Szakdolgozati portfólióval kapcsolatos általános és specifikus információk

 

Dr. Bokor Tamás, szakfelelős: E.3.329/a

Email: tamas.bokor@uni-corvinus.hu

Zieger Krisztina Gabriella, szakkoordinátor: E.3.329

Email: krisztina.zieger@uni-corvinus.hu

 

 

Kurzusokkal kapcsolatos információk, adminisztrációs problémák:

Füleki Péter intézeti adminisztrátor (Marketing- és Kommunikációtudományi Intézet)

peter.fuleki@uni-corvinus.hu

 

E.3.313 iroda, munkaidőben

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.07.17. - 23:23:02