Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

Négy új adatbázis a Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont jóvoltából

A Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont (KRTK) megosztotta a Corvinus Egyetemmel két nagy és két kisebb adatbázisát, melyeket az egyetem oktatói és hallgatói szabadon kutathatnak.

Az Admin2 kapcsolt panel adatbázis a 2003 januárjában az 5-74 éves népesség felének (4 602 000 fő) munkaerőpiaci pályáját követi 2011 végéig. Havi felbontásban ismert, hogy a megfigyelt (anonim) személy dolgozik-e, milyen munkakörben, mennyit keres, mik a munkáltatójának főbb ismérvei. Ha nem dolgozik, regisztrálták-e munkanélküliként, kap-e valamilyen transzfert. Ezeket az adatokat az egészségi állapotra utaló indikátorok és a fiatalabbaknál az oktatási részvételre vonatkozó információk egészítik ki.  

GEO adatbázis 45 555 népszámlálási körzethez rendeli a magyarországi oktatási és egészségügyi intézményeket, valamint vállalati telephelyeket, továbbá megadja a körzetek közötti elérési távolságokat, időket és költségeket. Az adatbázis a KSH, a Geox Kft, a Terra-Laky Kft, az AntaresNav Kft, a CEU és a KRTK közreműködésével készült, az MTA támogatásával, 2013-2015-ben. Az adatbázis segítségével meghatározható – és gazdasági, oktatási, valamint egészségügyi mutatókkal jellemezhető – bármely számlálókörzet lakosainak és vállalatainak valamely távolság-kritérium alapján relevánsnak minősíthető környezete.  

T-Star adatbázis településenként, éves bontásban tartalmaz az adott évre vagy annak valamely időpontjára vonatkozó, széleskörű települési adatokat, 1990-től napjainkig. 

A KIR-Stat adatbázis oktatási intézményenként, különböző szinteken éves bontásban 2001-2020 között tartalmazza az adott év októberére vonatkozó legfontosabb közoktatási adatokat. 

A KRTK adatbankja elérhető itt 

Az adatok a KRTK Adatbankja (AB) által a Corvinus számára dedikált szerveren találhatók, Stata 13 és Stata 16 formátumban. Az adatok más, a Stata fájlokat beolvasni képes szoftverrel (például R és Python) is használhatók. Felhasználói támogatást a Stata használóknak nyújtunk.  

Az AB az adatok használatához egy tájékoztatót és egy tanfolyamot is tart: 

Tájékoztató a szerver használatáról és az adatbázisokról 

Időpont: 2021. november 12., 13:00-15:00 
Helyszín: MTA Humán Tudományok Kutatóháza, IX. Tóth Kálmán utca 4. A teremről az érdeklődőknek értesítést küldünk. 

Stata tanfolyam 

Három alkalom 2022. február elején, az érdeklődőkkel egyeztetett időpontokban. Helyszín: MTA Humán Tudományok Kutatóháza, IX. Tóth Kálmán utca 4. A tanfolyam tematikája itt olvasható 

A tájékoztatóra, illetve a tanfolyamra az adatbank@krtk.hu címen lehet jelentkezni. 

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.07.27. - 14:02:16